AMSS POSLOVNI SISTEM DOO


30.09.2014     SPISAK NAJVEĆIH PORESKIH DUŽNIKA

 

AMSS POSLOVNI SISTEM – Iznos duga: 380.478.929,00 Din. (?!)

Izvor: MINISTARSTVO FINANSIJA – PORESKA UPRAVA


 

 By admin |  |

DROBNJAK POGURAO ‘TEHNO-KOP’ NA ŠTETU AMSS-A

PUTEVI“ BEZ TENDERA DODELILI POSAO ELEKTRONSKE NAPLATE

AMSS: Radi se o 100 miliona dinara mesečno, a mi ga radimo od 2007.

Tehno-kop“: Bio je tender pre jedno godinu dana. „Putevi“: Za ovu vrstu poslova tender uopšte nije potreban

tekst: LJUBINKA RAČIĆ

Direktor JP „Putevi SrbijeZoran Drobnjak dodelio je bez tendera preduzeću „Tehno-kop“ iz Subotice posao elektronske naplate putarine, koji je na mesečnom nivou težak gotovo 100 miliona dinara. O tome čak nije obavešten ni Auto-moto savez Srbije, koji je od 2007. do prošlog četvrtka radio taj posao po ugovoru koji je sa „Putevima“ potpisan na neodređeno vreme. Dok direktor „Tehno-kopa“ Mitar Nikolić tvrdi da su oni posao dobili na konkursu, za koji nije znao tačno da nam kaže kada je održan, iz „Puteva Srbije“ su nam poslali drugačiji odgovor, u kojem tvrde da nisu ni bili u obavezi da raspisuju tender (konkurs) niti da uđu u postupak javne nabavke.

Nije problem konkurencija

Komercijalni direktor „AMSS – poslovni sistemSaša Stupar potvrdio je za Naše novine da ih „Putevi“ nisu ni obavestili o novom distributeru.

- Nezvanično smo prošlog četvrtka obavešteni da je „Tehno-kop“ postavio uređaj na lokaciji u Beogradu, na kojoj mi već imamo dva doplatna mesta, i da planira postavljanje još nekoliko uređaja – kaže Stupar i naglašava da korisnici ETC naplate (vidi okvir) mogu imati probleme zbog ovoga.

- Desiće se da, recimo, kamion iz Bugarske, koji je nama platio na devizni račun i dopunio TAG, prođe granični prelaz Gradina i naleti na poziciju drugog distributera. Drugi distributer nema informaciju da je on nama platio i neće mu dozvoliti prolaz. Stupar napominje da je indikativno što je Drobnjak dao posao drugom distributeru baš u vreme kada je AMSS tražio uređaje za još devet mesta u Srbiji.

- Imamo devet doplatnih mesta na kojima je sadašnji mesečni promet oko 100 miliona dinara. Ako se pojavio drugi distributer na ovakav način, jedino što mogu da pomislim jeste da njima smeta što mi dobro radimo – kaže Stupar.

Direktor „AMSS – poslovni sistemAleksandar Stefanović dodaje da nije problem konkurencija, ali da će na ovaj način potrošači biti dovedeni u zabludu:

- Suština je u tome da mreža treba da se proširi, ali ne na lokacijama na kojima mi već radimo jer to automatski narušava nešto što je razrađeno godinama. Može postojati i 100 distributera, međutim, valjda je normalno da postoji koordinacija svih.

Različiti odgovori

S druge strane, direktor „Tehno-kopa“ Mitar Nikolić tvrdi za Naše novine da je posao dobio na konkursu za koji je, međutim, mogao samo da se seti da je bio pre „godinu i dva-tri meseca“: – Za to smo morali da ispunimo sve uslove, i to smo i učinili, a ipak smo čekali da počnemo da radimo više od godinu dana. Pokrivaćemo devet mesta, na Kvantašu, Horgošu, u Bogojevu, Šidu…

Iz „Puteva Srbije“, na pitanje kada je „Tehno-kopu“ dodeljen posao, dali su nam odgovor koji se bitno razlikuje od Nikolićeve izjave. Naime, rečeno nam je da je „Tehno-kop“ podneo zahtev „Putevima“ 16. januara ove godine za zaključivanje ugovora o elektronskoj naplati putarine. Uz to, na pitanje da li je za ovaj posao bio raspisan tender, kada i gde se taj konkurs može videti, rečeno nam je da za ovu vrstu poslova takva procedura nije potrebna, već se posao dodeljuje na osnovu Odluke za izbor ovlašćenih distributera.

Elektronska naplata putarine je način beskontaktne naplate za vozila opremljena TAG-om (elektronski uređaj za plaćanje putarine). Korisnik može biti svaki pojedinac ili firma koji potpišu ugovor sa „Putevima“ i preuzme ovaj uređaj i uplati početni iznos pretplate. Tada može bez zaustavljanja da prolazi naplatnu rampu.

Antrfile : „Tehno-kopu“ i subvencija države

O subotičkoj firmi pisalo se i prošle nedelje. Tada je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u Subotici sa ovim i još jednim preduzećem potpisao ugovore o dodeli subvencija od po 4.000 evra po radnom mestu, za ukupno 200 novih radnika.

IZVOR: www.transparentnost.org.rs (Naše novine)

 

Comments are closed.